Bliv klogere på vandrensning

Af | februar 25, 2017

I Danmark er drikkevandet, som man får leveret fra et vandværk, er renset og kontrolleret, således at det lever op til en lang række af krav. Du er derfor altid sikret, at det vand du drikker, er rent, køligt, uden lugtgener, og at det ikke indeholder nogen form for bakterier og sundhedsskadelige stoffer. Vandværkerne rundt omkring i Danmark er dem som sørger for vandrensning ved hjælp af et vandrensningsanlæg, hvor spildevand renses og gøres sikkert at drikke. Men nogle gange kan det være nødvendigt at have sit eget vandrensningsanlæg i hjemmet, som kan være med til at forbedre vandets smag og lugt. Nogle ønsker også bare at være fri for kalk og de gener, som kalk kan give i både køkken og på badeværelset. Vandrensning bruges derfor på forskellige måder, men med nogenlunde det samme formål.

Hvad er vandrensning?

renseanlægVandrensning går overordnet set ud på at rense spildevand til drikkevand. For at rense vandet skal man bruge et vandrensningsanlæg. Spildevand indeholder en masse forskellige organiske affaldsstoffer såsom kulhydrat, protein og fedt, men det indeholder også nogle patogene bakterier og giftstoffer såsom medicinrester, tjærestoffer, tungmetaller, nanopartikler og en lang række af kemikalier, som er blevet skyllet ud i afløbet eller på anden måde er endt i kloakken. De store vandrensningsanlæg som bruges i industrien bruges altså til at rense spildevand, som kommer fra kloakken. Der findes dog også vandrensningsanlæg til privatbrug, som sørger for at rense en husstands vand. Man behøver ikke at have et vandrensningsanlæg i Danmark, men mange vælger det for at forbedre smagen af drikkevandet eller for eksempelvis at undgå kalk.

Vandrensning til privat og erhverv

Vandrensning benyttes som nævnt tidligere både i private husholdninger og til industri i erhvervsmæssige sammenhænge. Der er stor forskel på et vandrensningsanlæg til privat brug i en husstand og et vandrensningsanlæg som bruges i industrien til at rense spildevand fra kloakken. Når man normalt taler om vandrensning og vandrensningsanlæg, vil man i langt de fleste tilfælde dog snakke om de store vandrensningsanlæg, som sørger for at rense spildvand fra kloakken til drikkevand. Men man kan også få vandrensningsanlæg til hjemmet, hvis man ønsker at forbedre smagen af ens drikkevand, undgå lugtgener, eller hvis man eksempelvis gerne vil slippe for at have kalk i vandet. Der findes mange forskellige typer af vandrensningsanlæg til hjemmet som kan bruges til vandrensning. Man kan få vandrensningsanlæg med kulfilter, drikkevandsanlæg der benytter metoden omvendt osmose samt blødgøringsanlæg. Et vandrensningsanlæg med kulfilter kan være med til at forbedre vandets smag og lugt og samtidig sørge for at fjerne eventuelle opløsningsmidler, sprøjtemidler m.m. En af fordelene ved denne type anlæg er, at det er relativt billigt at anskaffe. Et drikkevandsanlæg med omvendt osmose kan også være med til at forbedre vandets smag og lugt, og er i stand til at rense vandet for mange flere stoffer og bakterier, end det i forvejen er renset for på vandværket. Et blødgøringsanlæg har en lidt anden funktion. Det er nemlig med til at gøre hårdt vand mere blødt, hvilket medvirker til at man bl.a. ikke behøver at bruge ligeså meget sæbe, og det slider også mindre på vaskemaskiner, opvaskemaskiner osv.

Læs mere på denne hjemmeside.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *