Har du interesse i et godt miljø? Få en obligatorisk energimærkning på dit hus

Af | oktober 18, 2016

Er du en af dem som er fortaler for et godt miljø samt godt kan se meningen i et tænke fremad? Så har en energimærkning højst sandsynligt din interesse. Energimærke er desuden fra 2011 obligatorisk.

Sådan får dit hus et energimærke

grøn miljøDet kan næsten ikke være gået nogen mennesker næsen forbi, at der er opblomstret et stigende fokus på energi og energispild. I 2011 kom der tilmed en regel, som har gjort det lovpligtigt at få foretaget en energimærkning af dit hus når du sælger det eller lejer det ud til andre. Energimærkning foregår således til en start ved at en konsulent laver en udregning af omkostningerne til energi i huset. Efterfølgende skal der så udarbejdes et besparelsesforslag. Her foreligges der et udkast til, hvad der bedst kan betale sig at få forbedret i forholdt til energi installationer. På samme tid giver denne udregning også en indsigt i, hvor meget der egentlig kan spares ved blot eventuelt at skifte gamle apparater og installationer ud.

Der skal altså foreligge en energimærkning inden at en ejendom sættes til salg eller lejes ud. Formålet med dette er at få sat fokus på hvor meget bygningen forbruger samt at fremhæve hvilke energi mæssige forbedring, som kan foretages og som vil være rentable for ejendommen at gennemføre.

Processen for at opnå energimærke

Som nævnt skal du have foretaget nogle undersøgelser omkring forskellige ting, når du skal have energimærket dit hus. Det er som også nævnt aktuelt for dig i det tilfælde at du ønsker at sælge huset eller blot leje det ud. Energimærkning består hovedsageligt af to dele. Den første del er en udregning, som viser dig og virksomheden hvor store energi udgifter, som huset har. Det kan for eksempel være til gas, olie, el, fjernvarme og vand. Anden del består i at forsøge at finde besparelsesforslag. Samtidig også hvorvidt eventuelle forbedringer kan betale sig at gennemføre på huset. Besparelsesforslaget viser tilmed også, hvor meget man reelt set kan formindske disse energiudgifter, hvis man foretager forbedringer på huset.

Hvis man skal have fortaget en energimærkning uden bygningsgennemgangs (automatmærke) skal ejendomme opfylde visse krav. For eksempel skal bygningen være, enfamiliehus, stuehus til landbrugsejendom, kæde-, række- eller dobbelthus med en lodret adskillelse. Derudover skal bygningen være opført maksimalt 25 år inden udarbejdelsen af energi mærkningen. Til sidst skal varmeforsyningen være naturgas, biobrændsel med central varmeanlæg, el eller fjernvarme.

Hvis du får foretaget denne form for energimærkning (det vil sige uden bygningsgennemgang) så giver det et energimærke, som udelukkende beskriver ejendommens energimæssige standart i forholdt til bygningsreglementet på det pågældende tidspunkt. Det vil sige det tidspunkt ejendommen er opført.

Er ejendommens supplerende varmeinstallationer bedre end kravene ved opførelsen af bygning, tages der ingen hensyn til dette. Supplerende varmeinstallationer kan for eksempel være brændeovn eller vedvarende energianlæg så som solvarme med videre.

Et energimærke er med andre ord nødvendigt, selvom det kan være svært at se det sjove eller fornuftige i at bruge penge på det.

Læs mere om dette på Boligeftersyn.dk.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *