Hvad den nye roaming aftale betyder for dig

By | september 18, 2017

I år, 2017, den 15. juni, trådte den nye aftale for roaming afgifter i kraft. Aftalen er fælles for hele EU og det kommer til at have stor betydning for alle, der rejser i EU. Indtil aftalen trådte i kraft har det været utrolig dyrt at brug data i udlandet. Alle ved at det koster penge at ringe og sms’e i udlandet, selvom det måske er gratis derhjemme. Og de fleste ved også at man kan ende med en skyhøj telefonregning, hvis man bruger sin data i udlandet. Det betyder helt konkret at man har været begrænset til at bruge lokale wifi netværk i stedet for.

Det kan være meget begrænsende, når man er ude at rejse, at man kun kan bruge WIFI. Enten skal man finde et sted, hvor det er gratis eller også skal man betale mange penge for det. I ingen af disse to tilfælde kan man være sikker på at gå en stabil forbindelse. Det har været helt utænkeligt at bruge data til at gå på nettet i udlandet, fordi det altid har været meget dyrt. Indtil nu. Med denne nye aftale bliver priserne på data i EU strømlinet og meget billigere.

Tip: find det billigste mobilabonnement på mobilabonnementpriser.dk eller mp.dk.

Priserne vil falde

Aftalen er centreret omkring en fair-use grænse. Det betyder helt konkret, at man har lov til at bruge det GB data, der svarer til det dobbelt af prisen på ens mobilabonnement. Ud fra disse regler er dit databrug i udlandet altså begrænset af hvor meget man betaler for sit mobilabonnement derhjemme. I EU har man fastsat en generel pris for data i hele EU. Det koster således lige nu 57,5 kr. at bruge en GB. Så kan man ellers gange op i forhold til hvad man betaler herhjemme. Det behøver man dog ikke, da teleselskaberne allerede har gjort dette. Det skulle derfor gerne nøje fremgå af dit mobilabonnement hvor meget data, du har til rådighed i udlandet.

I 2017 har EU som sagt fastsat prisen pr. GB til 57,5 kr. Denne pris vil dog falde i løbet af de næste syv år. I 2022 ender det med at en GB kommer til at koste 18,5 kr. I forhold til reglerne om fair-use betyder det, at du over de næste syv år vil komme til at kunne bruge flere GB i udlandet uden at skulle betale mere for dit mobilabonnement.

Hold øje med dit mobilabonnement

I forbindelse med ændringen af reglerne for dataforbruget i udlandet har teleselskaberne herhjemme reageret. De taber nemlig penge på aftalen, hvilket betyder at vi som forbruger i sidste ende kommer til at stå med denne regning. Du skal derfor holde øje med dit mobilabonnement i forhold til databrug i udlandet. De fleste teleselskaber har hævet priserne for de abonnementer, hvor der er EU data inkluderet. Mange har ligeledes lavet billigere abonnementer, hvor der ikke er EU data inkluderet. Det betyder at man skal skifte abonnement, hvis man pludselig skal på ferie og vil have adgang til at bruge data.

Læs mere hos Computerworld.dk.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *